Кои соединенија се виновни за зачинските ароми на виното

Првично објавено на: https://sezavino.mk/кои-соединенија-се-виновни-за-зачинск/

Ротундон: Арома на Бибер:

Ротундон е еден вид терпен кој се наоѓа во есенцијалните масла од црн пипер, риган, оригано, рузмарин, мајчина душица и босилек. Ја дава таа класична пиперлива арома што веројатно сте ја пробале во црвено вино.
Бибер: Шираз, Каберне Совињон
Босилек: Сув Ризлинг

Лактони: Ванила и Кокос:

Меѓу многуте нестабилни состојки на виното, лактоните, особено гама лактоните, заземаат важно место не само во однос на нивниот придонес кон вкупната слика на арома и букет, туку и поради нивните физиолошки својства. Лактоните се пријатно миризливи соединенија кои се наоѓаат природно во јаболката, сок од портокал, сок од грејпфрут, есенцијално масло од портокал и разни сорти на грозје.
Ванила и кокос:
Црвено и бело вино зреено во даб
Лешник:
Зреено пенливо вино

Тиоли: Чад и Чоколадо:

Тиолите може да имаат вкус на грејпфрут или маракуја, а во повисоки дози имаат мирис и вкус на чад, асфалт и чоколадо.

Ботритис: Мед и Ѓумбир:

Botrytis Cinerea или благородно гниење е вид габа што јаде зрело овошје и зеленчук. И покрај негативната конотација со свежо овошје, додава богатство на неверојатни ароми на десертните вина. Постојат неколку соединенија поврзани со Botrytis кој што сигурно сте ги пробале.
СОТОЛОН: Мед, Грчко семе, Кари
ФУРАНЕОЛ: Карамел, Ананас, Јагода
ФЕНИЛАЦЕТАЛДЕХИД: Роза, Цимет, Ѓумбир